5 tips voor een betere performance van je Magento webshop

Het Magento platform is enorm populair en wordt alleen al gebruikt door duizenden webshops in Nederland.

Dit is niet zonder reden want Magento is een enorm krachtige software die alles in zich heeft om van jouw webshop een succes te maken. Het bevat vrijwel alle functionaliteiten die moderne webshops tegenwoordig moeten hebben.

Dit is tegelijkertijd ook een gevaar. Magento webshops zijn over het algemeen zwaar en er moet best wel veel tijd en energie gestoken worden in het optimaliseren van de performance van een Magento webshop.

In dit artikel geven we je 5 krachtige tips die je helpen de performance van je Magento webshop te verbeteren.

Inhoud

Tip 1: Gebruik een Content Delivery Network (CDN)
Tip 2: Schakel Full Page Caching in
Tip 3: Optimaliseer je afbeeldingen
Tip 4: Update Indexes
Tip 5: Minimaliseer het aantal plugins

Tip 1: Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

Een CDN is een netwerk aan servers dat verspreid is over de hele wereld. Als jij gebruikt maakt van een CDN verstuurd de bezoeker van jouw webshop een request naar de dichtstbijzijnde server uit het CDN netwerk. Een bezoeker uit Amerika hoeft dus niet meer helemaal te verbinden met een server uit Amsterdam, maar verbind met een server uit het CDN netwerk ergens in Amerika.

Dit verkleint het ‘request’ en zorgt dus voor een snellere laadtijd en vermindert je bandbreedte-verbruik.

Een CDN heeft het meeste effect op performance als je ook daadwerkelijk bezoekers uit diverse landen op je website krijgt.

Naast het feit dat Cloudflare zorgt voor snellere laadsnelheden zorgt het met diverse tooling ook voor een veiligere webshop. Zo is er tooling beschikbaar om DDoS aanvallen te voorkomen of maak je gebruik van de Web Application Firewall (WAF) van Cloudflare.

Tip 2: Schakel Full Page Caching in

Caching is een veelgebruikte methode om websites en webshops sneller te laten functioneren. De vraag is dan ook niet of je gebruik moet maken van caching, maar welke caching methode je uiteindelijk gaat gebruiken.

In Magento 2 is standaard ingebouwd dat je Full Page Caching kunt inschakelen. Dit doe je door naar ‘stores’ in de backend van je Magento omgeving te gaan en vervolgens naar Configuration > Advanced > System door te klikken.

Hier heb je ook de mogelijkheid om Varnish Cache in te stellen. De gegevens die hier nodig zijn kun je van je hostingprovider krijgen.

Tip 3: Optimaliseer je afbeeldingen

Het inladen van te grote afbeeldingen is vaak een bottleneck voor de performance van je webshop. Gelukkig zijn hier goede oplossingen voor zoals het comprimeren van afbeeldingen en zogenaamde lazy loading.

Met lazy loading zorg je ervoor dat afbeeldingen pas worden geladen als deze ook daadwerkelijk in beeld komen. Een browser hoeft dus niet de hele pagina in één keer te laden, maar in plaats daarvan geeft het prioriteit aan het laden van de zichtbare afbeeldingen.

In de market place van Magento zijn hier diverse (vaak gratis) plugins voor te vinden. Of je schakelt hier een developer voor in.

Voor wat betreft het optimaliseren van de afbeeldingen zelf kun je al een aantal instellen in de Magento 2 backend.

Als je navigeert naar Stores > Configuration > Advanced > System dan kun je daar instellen hoe de afbeeldingen geupload worden. Hier geef je bijvoorbeeld de kwaliteit op, en de maximale groottes die de afbeeldingen mogen hebben. Zo voorkom je dat je veel te grote afbeeldingen upload en uiteindelijk dus in laad op je webpagina’s.

Tip 4: Update Indexes

In Magento 2 webshops staat standaard ingesteld dat het re-indexen van producten en categorieën automatisch gedaan wordt bij het opslaan van een product of categorie.

Hier kleeft echter een groot nadeel aan en dat is dat het re-indexen de omgeving een stuk trager maakt op het moment van uitvoeren. Eigenlijk wil je dit dus niet bij iedere ‘save’ doen, maar op een moment die jij kiest en ook minder vaak.

In plaats van het updaten on save, kies je beter voor ‘Update By Schedule’.

magento index management

Je hebt nu zelf controle over wanneer je de Magento index een update geeft. Het is verstandig om dit proces wel te automatiseren via bijvoorbeeld een cron job.

Tip 5: Minimaliseer het aantal plugins

Het feit dat je voor iedere extra functionaliteit een plugin voorhanden hebt is natuurlijk erg fijn. Vaak komt hier weinig tot geen development capaciteit bij kijken en ben je dus minder afhankelijk van een derde partij.

Toch kleven er zeker nadelen aan het installeren van plugins. Het maakt je webshop over het algemeen trager en ook kwetsbaarder voor potentiële hacks.

Het is dus goed om kritisch te kijken naar de plugins die je op dit moment geïnstalleerd hebt. Stel hierbij de volgende vragen:

  • Wordt de plugin nog actief gebruikt
  • Is er een beter alternatief?
  • Kunnen we met een kleine investering hier niet iets op maat voor laten maken in de code

Het is makkelijk, maar ook gevaarlijk om voor iedere kleine functionaliteit een plugin te installeren. Deze plugins komen namelijk vaak met diverse JavaScript libraries of andere zware elementen die de performance van je webshop weinig goed doen.

Het komt ook geregeld voor dat er met grote Magento updates bepaalde functionaliteiten worden uitgerold die bestaande plugins kunnen vervangen.

Plan dus (bijvoorbeeld), één keer in de drie maanden een momentje in om weer eens kritisch te kijken naar de plugins die geïnstalleerd zijn. In dit geval is het echt: less = more.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *