Magento 2 Installeren inclusief Thema en Nederlandse taal

Magento 2 Installeren inclusief Thema en Nederlandse taal

Magento 2 werd twee jaar geleden uitgebracht, en met de huidige versie 2.2 kunnen we zeggen dat de kinderziektes verdwenen zijn. Veel webwinkels hebben inmiddels de overstap gemaakt van Magento 1 naar Magento 2. Wij zijn helemaal fan van Magento 2. Daarom is het hoog tijd om te kijken naar Magento 2 en om deze versie zelf uit te proberen! In dit artikel leg ik je uit hoe je Magento 2.2 inclusief een door ons aangeboden Magento 2 thema kunt installeren.

In dit artikel ga ik ervan uit dat je een Magento 2 thema hebt gekocht op Zign.nl. Dit thema gaan we installeren, inclusief de Nederlandse taalbestanden. Na afronden van de installatie loop ik de belangrijkste instellingen even met je door.

Uitpakken van het template zip bestand
Begin met het uitpakken van het template_63514_xyz.zip bestand. In dit zip bestand vind je alles wat je nodig hebt.

Uploaden van bestanden en uitpakken
Begin met het uploaden van de bestanden fullpackage.zip en unzip.php. Open je FTP programma en maak een verbinding met je webhosting omgeving. Upload de beide bestanden naar de map public_html of de andere hoofdmap met de bestanden van je website. Heb je nog geen Magento 2 Webhosting? Ik adviseer voor Magento 2 webhosting een Pro hostingpakket van MotoHosting.

Uploaden van het Magento 2 Nederlands taalbestand
Download direct het Nederlands taalbestand voor Magento 2:

Magento 2 Nederlands taalpakket

Upload het bestand magento2_nl_nl.zip naar public_html of de hoofdmap met de bestanden van je website.

Uitpakken van de bestanden
Open het bestand unzip.php in je browser via de URL van je webwinkel, bijvoorbeeld [ www.webshop.nl/unzip.php ]. Pak eerst het bestand fullpackage.zip uit, en daarna magento2_nl_nl.zip.

Verwijderen van de fullpackage.zip en unzip bestanden
Verifiëer in je FTP programma of alle bestanden zijn uitgepakt. Je ziet nu verschillende andere mappen en bestanden, zoals index.php en mappen als app, bin, lib en pub. Belangrijk! Verwijder meteen de bestanden fullpackage.zip, magento2_nl_nl.zip en unzip.php. Dit moet je echt niet vergeten, immers als iemand uit kwade wil unzip.php opent dan kan hij je webwinkel volledig wissen door het zip bestand opnieuw uit te pakken.

Magento 2 Installatie beginnen
Open nu de URL van je website in je browser, bijvoorbeeld [ www.webshop.nl ]. De installatie zal beginnen met het importeren van de voorbeeldinhoud via de Sample Data Installer.


Vul de gegevens van je database in. Deze heb je ontvangen van je webhosting provider. Het veld “table prefix” kun je leeglaten. Klik daarna op Check Connection en vervolgens bevestig je het importeren van de voorbeeldinhoud.

Nadat de voorbeeldinhoud is geïmporteerd kan de Magento 2 installatie beginnen!


Je zult akkoord moeten gaan met de voorwaarden, klik op Agree en Setup Magento om door te gaan.


Vervolgens wordt gecontroleerd of je webhosting omgeving voldoet aan de door Magento gestelde eisen. Klik op Start Readiness Check om de test uit te voeren.


Er wordt gecontroleerd of je PHP versie voldoet, of de PHP instellingen correct zijn en of alle benodigde PHP extensies aanwezig zijn. Ook wordt gecontroleerd of het installatieprogramma bestanden mag wegschrijven naar de webhosting omgeving.


De volgende stap is het invoeren van de MySQL database gegevens. Vul hier (opnieuw) de database inloggegevens in. Als de gegevens juist zijn ingevoerd, klik dan op Next om door te gaan.


In het volgende scherm kun je de link instellen naar de Magento 2 beheeromgeving. Standaard wordt hier een URL voor je aangemaakt, maar je kunt deze wijzigen. Gebruik een niet gemakkelijk te raden naam voor je beheeromgeving.


Als je webhosting provider een SSL certificaat voor je heeft geïnstalleerd, klik dan op Advanced Options om HTTPS in te schakelen voor website en beheeromgeving.

De overige instellingen kun je beter ongewijzigd laten. Klik op Next om door te gaan naar de volgende stap.


Tijdens deze stap kun je de standaard tijdzone (Central European Standard Time Europe/Amsterdam), de standaardvaluta en de standaardtaal voor de webwinkel.


Als laatste kun je een account aanmaken voor de beheerder van je webwinkel. Bedenk een (moeilijk te raden) inlognaam en een eveneens moeilijk te raden wachtwoord.


De laatste stap begint met klikken op Install, hiermee start je de installatie op basis van de door jezelf opgegeven gegevens!

Het kan een minuutje duren, dus heb even geduld.


Nadat de installatie is voltooid krijg je een bevestiging te zien. Maak een notitie van de gegevens die je ziet, zoals de URL van de beheeromgeving.


Nu kun je inloggen! Als het goed is krijg je het inlogscherm meteen in de Nederlandse taal te zien. Log in met je zojuist aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord.


Nederlandse taal activeren
Eenmaal ingelogd kom je in het Dashboard met een overzicht van de activiteit in je webwinkel. Alles is nu meteen weer in het Engels. Dit gaan we eerst oplossen.

Laten we de Magento 2 beheeromgeving instellen in het Nederlands.


Klik rechtsboven op de naam van de beheerder om de Account Settings te openen. In dit scherm kun je de taal van de interface instellen. Stel de taal in op Nederlands / Nederland en vul je wachtwoord in om de wijziging op te kunnen slaan.

Installatie is voltooid!
Gefeliciteerd! Je hebt nu Magento succesvol geïnstalleerd en kunt beginnen met het aanmaken van je eigen producten en het aanpassen van de webwinkel voorbeeldinhoud. We gaan nu even de basis instellingen doornemen van je webwinkel.


Pagina’s en Statische blokken bewerken
Via Inhoud > (Elementen) > Pagina’s kun je zelf pagina’s aanmaken.


Pagina’s (zoals de Home pagina) kunnen bestaan uit blokken, deze statische blokken vind je via Inhoud > (Elementen) > Blokken. In het overzicht zie je de verschillende blokken die worden gebruikt op de website. Je kunt de blokken bewerken en de tekst en inhoud naar wens aanpassen. Let op dat we het afraden om Visuele editor te gebruiken bij blokken met HTML inhoud. De Visuele editor zal de HTML code van de blokken stukmaken, waardoor de layout niet meer klopt.


Blokken positioneren op de pagina’s met Widgets
Nadat je blokken hebt aangepast wil je deze ook zichtbaar maken op je webwinkel. Door middel van “Widgets” kun je blokken positioneren. Ga naar Inhoud > (Elementen) > Widgets. Hier zie je een overzicht met widgets met voorbeeldinhoud. Je kunt de widgets wijzigen en met iedere widget (en voor iedere taal) een eigen blok selecteren en positioneren.


Onder tabblad Eigenschappen Winkelaanzicht kun je de positie selecteren.


En via het tabblad Widget Opties kun je het statische blok selecteren wat moet worden weergegeven op de gekozen positie.

Thema opties en Kleurenpalet wijzigen
Het volgende wat we gaan doen is de thema opties aanpassen en het kleurenpalet wijzigen zodat het past bij je huisstijl.


Ga naar Winkels > (Instellingen) > Configuratie.


Selecteer het winkelaanzicht Layout 1 welke hoort bij je winkel om de optie Theme Color Settings beschikbaar te maken.


Bevestig het wijzigen van de scope weergave winkelaanzicht met Ok.


Open de Thema instellingen via Templatemonster > Theme Options.

Je ziet verschillende opties: Algemeen, Theme color settings, Categorie pagina, Product pagina, Header, Footer, Sidebar en Sample Data Import. Laten we de belangrijkste instellingen even doornemen.


Thema Opties: Tabblad Algemeen
Hier kun je het logo instellen van je webwinkel. Ook zijn er nog een aantal andere belangrijke SEO instellingen die je hier kunt invullen, zoals de standaard omschrijving en standaard trefwoorden.

Laten we de opties even doornemen:
Logo Afbeelding: Hier kun je je bedrijfslogo uploaden als png, gif, jpg, jpeg of svg bestand.
Logo Afbeeldingsbreedte: Dit is de breedte van het logo
Logo afbeeldingshoogte: De hoogte van het logo
Logo image Alt tekst: Tekst die kan worden gelezen door mensen met een beperking. Wordt ook gebruikt door zoekmachines kunnen lezen. Vul hier de naam in van je webwinkel.
Welkomst Tekst: De slogan van je webwinkel.
Favicon Icon: Het icoon wat in de tabbladen van je browser en bij browser favorieten wordt opgeslagen.
Site Title: De titel van je webwinkel
Default Description: De standaard omschrijving van je webwinkel.
Default Keywords: De standaard trefwoorden waarmee je gevonden wilt worden.
Auteursrecht: De copyright tekst die onderaan in de footer verschijnt.

Thema Opties: Theme Color Settings
Het volgende tabblad is Theme Color Settings.

Zie je de optie Theme Color Settings niet verschijnen? Selecteer dan linksboven het actieve winkelaanzicht Layout 1.


In dit scherm kun je het kleurenpalet aanpassen. Om een kleur te wijzigen, vink het vakje “Standaardwaarde gebruiken” uit. Het wijzigen van een kleur is eenvoudig, je kiest een nieuwe kleur en kunt zo de hele uitstraling van je webwinkel laten matchen met je huisstijl.


Theme Opties: Sidebar
In dit scherm kun je aangeven welke modules je wilt laten weergeven in de zijbalk in de categorieweergave. Modules die je niet wilt gebruiken kun je eenvoudig weglaten.

Done!
Ik hoop dat het duidelijk is hoe je Magento 2 kunt installeren op je eigen webhosting omgeving. Een aantal onderwerpen zijn nog niet behandeld, deze behandel ik de komende tijd in volgende blogposts. Denk aan Cronjobs, Attributen en Attributensets, Categorieën en Producten.

Heb je nog vragen? Laat het me weten!

2 Reacties
 1. beste

  ik heb een vraag ik zag je artikel over magento
  deze heb ik volgens u aanwezigen op me website gezet
  met de nederlandse taalpakket

  alleen waarom zie ik mijn magento niet in nederlands dan hoe kan dat
  onder beheer staat hij op nederlands

  graag wacht ik op u reactie

  1. Probeer het volgende eens. Voer het commando bin/magento setup:upgrade uit en daarna bin/magento cache:flush.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *