Waarom Elementor Page Builder voor WordPress?

Waarom Elementor Page Builder voor WordPress?

Zoals bekend is het maken van een website in WordPress erg eenvoudig. In WordPress vind je de standaard meegeleverde Gutenberg block editor waarmee je in korte tijd een mooie pagina mee kunt opmaken. Maar wist je dat je in plaats van Gutenberg ook kunt kiezen voor een andere editor? In deze blogpost gaan we kijken naar Elementor Page Builder (pagina bouwer). Met deze page builder krijg je toegang tot een heel scala aan mogelijkheden om bijzonder fraaie pagina’s op te maken. Met Elementor kun je via een klik-en-sleep functionaliteit allerlei elementen aan je pagina toevoegen en verschuiven. Het is een gemakkelijk te gebruiken page builder waarmee je snel prachtig opgemaakte pagina’s kunt samenstellen.

 

In deze blogpost zal ik je uitleggen wat je zoal kunt doen met Elementor. Je komt te weten waarom jij Elementor zou moeten gebruiken voor het maken van je website.

Wat is Elementor Page Builder?

Laten we eerst kijken naar wat Elementor nou eigenlijk is. Wat is deze page builder en hoe kan het je helpen bij het maken van een website? Het antwoord is simpel, het is een pagina bouwer die je zal helpen om pagina’s in je WordPress website te maken, te beheren en te bewerken. En dit allemaal zonder HTML code te schrijven. Je hoeft niets te weten van shortcodes, en je hoeft al helemaal niets te weten over hoe je handmatig pagina’s kunt maken in een grid structuur. Het enige wat je moet weten is hoe je een pagina kunt bewerken met Elementor Page Builder.

Een van de belangrijkste voordelen van Elementor is de wysiwyg editor. Het creëren van een pagina kun je doen door widgets te selecteren en deze via een klik-en-sleep beweging op de gewenste plek van een pagina te laten vallen. Zo kun je eenvoudig pagina’s opmaken en direct het resultaat bekijken zoals de bezoeker het zal zien op de website.

Wat ben ik nodig?

Om Elementor te kunnen gebruiken ben je een WordPress website nodig met een voor Elementor geschikt thema. Via onze website bieden we een grote keuze aan in Elementor WordPress Themes. Op dit moment zijn er al bijna vierhonderd thema’s voor Elementor beschikbaar, en het aanbod wordt nog elke dag verder uitgebreid. Wil je weten hoe je een Elementor thema kunt installeren? Lees dan Hoe kan ik een Elementor WordPress Theme installeren?.

Wat kan ik met Elementor?

Laten we kijken naar de functionaliteiten die Elementor biedt, en wat je er allemaal mee kunt.

Elementor bevat een groot aantal elementen (‘widgets’ genoemd) die je kunt gebruiken voor het bouwen van een website die geheel voldoet aan jou wensen. Let op dat je in WordPress ook widgets kunt gebruiken, deze voeg je toe aan een zijbalk. Dit zijn andere widgets dan de widgets die je in Elementor gebruikt.

Je kunt elke widget als element plaatsen op de pagina, en nu komt het mooiste, je kunt een widget daarna verslepen naar een andere plek. Zo kun je een indeling van een pagina op een later moment volledig omgooien door de verschillende elementen te verslepen naar een nieuwe plek. Je hebt de beschikking over enkele tientallen verschillende widgets, zoals kolommen, titels, afbeeldingen, video, buttons, afstandhouders, sliders, tellers, icons, etcetera. Elk van deze elementen kun je naar wens aanpassen, en je kunt de weergave veranderen. Ook kun je de marges en vullingen (padding) aanpassen om lucht te creëeren rondom een element, je kunt het lettertype en de achtergrond vervangen. Kortom je kunt alles aanpassen om een element passend te maken in elke pagina.

In Elementor kun je direct een responsive voorproefje bekijken hoe de pagina eruit zal zien op een ander apparaat. Zo kun je de pagina aanpassen met bijvoorbeeld een smartphone display in gedachten. Op deze wijze kun je je website maken voor elke gebruiker en voor elk type apparaat.

Hoe maak ik een pagina met Elementor?

Maak een nieuwe pagina. Vul een titel in en klik daarna op de button Bewerk met Elementor om de pagina te laden in Elementor Page Builder. Nadat Elementor is geladen kun je werken met de page builder en je pagina aanpassen. Aan de linkerzijde zie je de zijbalk met alle elementen en widgets. Van hieruit kun je widgets verslepen naar de pagina aan de rechterzijde. Klik-en-sleep de te plaatsen widget naar de gewenste plek op de pagina, en bewerk daarna de instellingen net zolang tot je tevreden bent.

 

Een pagina bestaat uit verschillende secties. Je kunt een sectie toevoegen door op de paarse + te klikken in het scherm.

sectie toevoegen aan elementor

Aan elke sectie kun je kolommen met onderdelen toevoegen. Een sectie kun je laten bestaan uit verschillende kolommen, met een maximum van zes. Nadat je een aantal kolommen hebt gekozen kun je een kolom groter of kleiner maken door de randen te verslepen.

een sectie indelen in kolommen

Zo kun je de inhoud opdelen in een overzichtelijk geheel. Bijvoorbeeld een kolom met een afbeelding-widget links en een kolom met een tekst-widget aan de rechterzijde.

Nadat de kolommen zijn geplaatst kunnen we widgets toevoegen. Klik op de kolom waar je een widget wilt toevoegen, en kies een van de widgets uit de lijst met elementen. Laten we beginnen met de tekst.

Selecteer de widget Tekstbewerker en sleep deze naar de kolom aan de rechterzijde. Nu kun je wat tekst invoeren die je zichtbaar wilt maken op de pagina. In de zijbalk aan de linkerzijde kun je de inhoud en stijl verder aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld onder Stijl > Typografie een ander lettertype kiezen, of het lettertype groter of kleiner maken.

Nadat je de tekst hebt geplaatst kun je de afbeelding toevoegen. In de zijbalk klik op het icon rechtsboven om terug te gaan naar het overzicht met elementen. Klik de afbeelding widget aan, en sleep deze naar de linker kolom. Zodra je de widget hebt geplaatst verschijnt de melding om een afbeelding te kiezen. Kies een afbeelding of upload deze. De afbeelding zal direct worden getoond.

een afbeelding toevoegen aan elementor

De opties verschillen per type element. Elke widget heeft zijn eigen instellingen.

kolom verkleinen of vergroten in elementor

Je kunt een kolom vergroten of verkleinen door de rand te verslepen. Zo kunnen we meer ruimte maken voor de tekst, en de afbeelding wat verkleinen.

Als je een widget wilt dupliceren, dan kun je dit doen door rechts te klikken op het potloodje in de rechterbovenhoek van een element. Er verschijnt een menu. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld Dupliceren of Kopiëren. Zo kun je een widget met dezelfde opmaak eenvoudig opnieuw toevoegen aan de pagina.

Tip: Wil je een gemaakte widget of een sectie opnieuw kunnen gebruiken op andere pagina’s? In de Pro-versie van Elementor kun je een element opslaan als Globaal Element zodat je deze kunt hergebruiken op andere pagina’s. Pas je later het element aan met gewijzigde inhoud? Dan wordt dit direct website-breed aangepast.

Wil je een hele kolom verplaatsen naar een andere plek in een sectie? Ook dat is mogelijk, je kunt de kolom oppakken en de kolom samen met de inhoud in een keer verslepen naar elke gewenste plek.

Controleer regelmatig de weergave van de pagina in andere schermformaten. Gebruik hiervoor de responsive modus. Deze vind je onderin in de zijbalk. Klik op het icon, en selecteer de weergave op bijvoorbeeld een smartphone. Kijk of alle elementen goed zichtbaar zijn, en pas zo nodig de weergave van een widget aan.

 

Via betaalde add-ons kun je de functionaliteit van Elementor uitbreiden. Zo kun je de add-on met Pro versie van Elementor via een plugin installeren. Veel Elementor WordPress thema’s worden geleverd met de JetElements plugin als add-on. Vanuit beide add-ons kun je nieuwe widgets en elementen toevoegen aan de pagina. Een veelgebruikte mogelijkheid in Jet Elements is het toevoegen van een slider. Ook deze functie kun je heel eenvoudig toevoegen. Sleep de widget Slider naar de pagina. Nadat je de widget hebt geplaatst heeft de slider wat voorbeeldinhoud. Je kunt de inhoud van elke slide aanpassen via de linker zijbalk. Hier kun je ook de achtergrondafbeelding, een achtergrondkleur of kleurverloop instellen, het lettertype veranderen etc.

Via de button linksonder kun je de pagina opslaan. Deze zal direct zichtbaar zijn op je website. Nog niet klaar om op te slaan? Klik dan op het pijltje rechts van de button Opslaan. In dit menu kun je een concept-versie bewaren, of je kunt de pagina opslaan als template om deze later te hergebruiken als nieuwe pagina.

Elementor is volledig gratis te gebruiken, maar als je echt alles uit de page builder wilt halen dan raad ik je aan om Elementor Pro te nemen. Je betaalt slechts $ 49 per jaar voor deze Pro versie (na het eerste jaar krijg je 25% korting). Voor dit bedrag krijg je een aantal handige uitbreidingen terug. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe widgets gebruiken die alleen beschikbaar zijn in de Pro versie. Een daarvan is de Forms widget waarmee je formulieren kunt ontwerpen. Ook krijg je toegang tot honderden verschillende sjablonen die je kunt gebruiken om nog mooiere pagina’s te maken.

Koop Elementor Pro

Heb ik je kunnen overtuigen van het gebruiksgemak van Elementor? Laat het me weten via de comments hieronder. Ben je op zoek naar een thema voor Elementor, kijk dan op onze website voor vele tientallen verschillende Responsive WordPress Themes.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *