WordPress Thema Personaliseren

WordPress Thema Personaliseren

Al meer dan 10 jaar bieden we op Zign.nl geweldige oplossingen aan om zelf een website te maken. Het op-maat laten ontwerpen van een website kost gauw 3000 euro of meer. Door gebruik te maken van een kant-en-klare WordPress Themes kunnen deze kosten gereduceerd worden tot 50-75 euro. Elk van de WordPress thema’s op Zign.nl is ontwikkeld door een professionele webdesigner. Je kunt een thema deze eenvoudig gebruiken als basis voor een schittende website. Binnen een paar dagen kan iedereen een eigen website maken door gebruik te maken van een WordPress Thema.

WordPress Themes

Het nadeel van het gebruiken van een WordPress Thema is dat deze ook aan anderen wordt verkocht. Het is sowieso aan te raden om een template aan te schaffen in plaats van een gratis thema te gebruiken. Een betaald thema is vrijwel altijd van hogere kwaliteit. Ook zal een betaald thema minder vaak worden gebruikt dan een gratis thema. Er bestaan gratis thema’s welke meer dan 100.000 keer zijn gedownload! Toch is er bij gebruik van een betaald thema een (kleine) kans dat jouw website lijkt op die van een ander. Kijk daarom nog voordat je een WordPress thema aanschaft even naar het aantal downloads. Een minder vaak verkocht thema zal exclusiever zijn.

Hoe voorkom je dat jouw website lijkt op een andere website?

Aan het ontwerp van een website kan ik vaak al in één oogopslag zien of er een template is gebruikt. Door alleen te kijken naar het bovenste menu in combinatie met de typografie (ofwel het lettertype, tekstgrootte en -kleur) kan ik al herkennen dat er een kant-en-klaar WordPress thema is gebruikt om de website te maken. Nu zal ik een webdesign sneller herkennen dan een willekeurige andere website bezoeker, want ik heb in de afgelopen jaren vele duizenden templates voorbij zien komen. Maar als je een goede eerste indruk achter wilt laten bij je bezoekers, is het verstandig om een paar layout onderdelen aan te passen.

Je kunt voorkomen dat je website lijkt op een standaard template door deze aan te passen. In dit artikel geef ik je een paar tips om je WordPress Thema te personaliseren. Het is verstandig om dit artikel te lezen voordat je een WordPress Thema gaat aanschaffen.

Tip 1: Verander de typografie

Het is bij moderne WordPress thema’s erg eenvoudig om de website typografie aan te passen. In ieder WordPress Thema met CherryFramework 5 kun je het lettertype eenvoudig wijzigen via de Live Customizer. De Customizer is een handige tool waarmee je aangebrachte wijzigingen direct kunt bekijken, voordat je deze zichtbaar maakt voor de buitenwereld. In CherryFramework 5 thema’s kun je kiezen uit elk lettertype wat aanwezig is in Google Fonts. In deze gratis te gebruiken lettertypen bibliotheek kun je kiezen uit meer dan 800 verschillende lettertypen!

Premium WordPress Theme

Mijn tip voor jou? Neem een kop koffie, en probeer verschillende lettertypen uit op je website. Er zijn zoveel verschillende soorten lettertypen die je kunt proberen. Kies een lettertype wat karakter, persoonlijkheid en stijl toevoegt aan je website en jouw merk. Combineer twee verschillende lettertypen: eentje voor het hoofdmenu, en eentje voor titels en koppen. Eventueel pas je ook het lettertype aan voor de platte tekst, maar gebruik nooit meer dan in totaal drie verschillende lettertypen. Zorg dat je website leesbaar blijft en kies een helder, duidelijk lettertype voor platte tekst.

Tip 2: Pas de kleuren aan

WordPress Kleuren Aanpassen

Net zoals het lettertype kunnen ook de kleuren van een WordPress Thema worden aangepast. In WordPress Thema’s met CherryFramework 5 kun je het kleurenpalet van de website eenvoudig aanpassen via de Live Customizer, en ook deze wijzigingen zijn direct zichtbaar als preview. Door kleuren te gebruiken uit je eigen bedrijfs huisstijl geef je de website een persoonlijke touch.

Een goed doordacht kleurenpalet kan helpen aan het verbeteren van de klantervaring. Onthoud dat kleur een belangrijke rol speelt bij het nemen van beslissingen. Door gebruik te maken van goede kleuren verhoog je de herkenbaarheid van je merk. Kies een kleurenpalet wat aansluit bij je huisstijl en bedrijfsidentiteit.

Tip 3: Plaats je eigen logo in de website

WordPress Logo Design

Vanzelfsprekend voeg je je eigen logo toe aan de website. Via de Live Customizer in elk WordPress Theme met CherryFramework 5 kun je eenvoudig het logo vervangen. Heb je nog geen logo? Laat een goed logo ontwerpen, bijvoorbeeld door een ontwerpwedstrijd te starten op BrandSupply. Onthoud dat een goed logo de herkenbaarheid van je bedrijf en je merk vergroten, zie het als een investering waar je ook buiten je website veel profijt van zult hebben! Om je logo haarscherp weer te geven op de website upload je een Retina variant met dubbele resolutie. Lees hier waarom.

Tip 4: Investeer in goede stockfoto’s, of huur een fotograaf in

WordPress Stockphotos

In de afgelopen tien jaar hebben we bij Zign verschillende websites gevuld voor klanten (tip: vanaf slechts 399 euro kun je een WordPress Thema met Cherry Framework 5 door ons laten vullen met je eigen content!). In deze periode hebben we allerlei foto’s ontvangen om te plaatsen. Regelmatig ontvangen wij foto’s waarvan de kwaliteit matig of slecht genoemd kan worden. Denk hierbij aan foto’s die niet scherp zijn, of waarvan de compositie klopt niet. Je bezoekers, en dus ook je klanten, beoordelen je bedrijf vaak aan de hand van de kwaliteit van je website en dus ook aan de hand van de gebruikte foto’s.

Hoe kom je aan mooie foto’s? Regelmatig geef ik klanten de suggestie om een vriend met een hobby als amateur fotograaf te vragen om mooie websitefoto’s te maken. Het inhuren van een professionele fotograaf is ook een optie. Deze kleine investering zal wonderen doen voor je website. Door maatwerk foto’s te gebruiken zal de algehele kwaliteit van de website worden verbeterd, en bezoekers zullen minder snel denken dat ze op een dertien-in-een-dozijn website terecht zijn gekomen.

Heb je geen budget voor het inhuren van een fotograaf? Of kun je geen geschikte fotograaf vinden? Kies er dan voor om hoge kwaliteit stockfoto’s te gebruiken. Via diverse beeldbanken kun je de mooiste foto’s aanschaffen, zoals bijvoorbeeld Creative Market, PhotoDune en DepositPhotos. Als je helemaal low-budget gaat, kijk dan naar websites met gratis stockfoto’s van goede kwaliteit.

Je website moet persoonlijk zijn

WordPress Personal

Door onderdelen van de layout aan te passen kun je je website persoonlijker maken. Jouw website verdient het niet om te lijken op een standaard template. Er is maar één keer de gelegenheid om de eerste indruk te maken. Maak er wat moois van!

Heb je een schitterende website gemaakt met behulp van een thema of template? Vergeet dan niet om deze toe voegen aan de Showcase!

Wat verander jij aan de uitstraling van een thema, of verander je liefst zo weinig mogelijk aan de layout? Laat het me weten via de comments!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *